Info rijlesmethode

De methode voor de praktijklessen is de RIS-methode. RIS staat voor Rijopleiding in Stappen. De RIS biedt een goede voorbereiding op je rijexamen en wat je als automobilist moet kennen, kunnen en willen. De RIS is een instructiemethode, waarbij alle kennis en vaardigheden aan bod komen die noodzakelijk zijn om veilig met een auto door het verkeer te rijden. De RIS is verdeeld in kleine stukjes handelingen (worden scripts genoemd). Deze scripts kunnen door elkaar worden gebruikt en worden stap voor stap aangeleerd. Als je al een aantal scripts kunt uitvoeren, hoef je deze niet opnieuw te leren. De RIS-methode is een flexibele manier van opleiden. Zo ontstaat een opleiding die precies bij je aansluit!

De RIS is opgebouwd uit 46 scripts verdeeld over 4 modules. Door de scripts in een voor jou logische volgorde aan te leren, ontstaat een opleiding op maat. Zo leer je alle onderdelen van het autorijden.
De opleiding bestaat uit de volgende 4 modules:
1. Voertuigbediening en -controle
Denk aan: zithouding, remmen, ontkoppelen, schakelen.
2. Eenvoudige verkeerssituaties
Denk aan: wegrijden en stoppen, kruispunten, parkeren.
3. Complexe verkeerssituaties
Denk aan: inhalen, rotondes, rijstrook wisselen, invoegen.
4. Verantwoord gedrag
Denk aan: moeilijke omstandigheden (donker), defensief rijden, mentaliteit en verantwoordelijkheid.

Het grote voordeel van de RIS is de flexibiliteit. De scripts kunnen gemakkelijk door elkaar gebruikt worden, om een zo effectief mogelijke les te realiseren.
Het boek ‘rijopleiding in stappen’ ter waarde van € 18,95 krijg je aan het begin van je opleiding gratis uitgereikt. Met dit boek kun je je voor iedere les thuis optimaal voorbereiden. Je hebt bij de praktijklessen dan minder uitleg nodig en rijdt daardoor meer.

CBR en Bovag zijn ervan overtuigd dat een lesmethode zoals de RIS bijdraagt aan een betere rijopleiding.