Theorie

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen personenauto (het zogenaamde B-rijbewijs).
Je mag alleen theorie-examen doen, als je 16 jaar of ouder bent. Het theoriecertificaat is 18 maanden geldig.
Er zijn vele manieren en materialen om de theorie te leren. Denk bijvoorbeeld aan:
-Theorieboeken (bijvoorbeeld ‘Rijbewijs B’ van de ANWB of van Verjo).
-Cd-roms (bijvoorbeeld theorie-leren.nl).
-Online (bijvoorbeeld ANWB theoriecentrum).

Kortom, er zijn vele mogelijkheden om je theoriecertificaat te halen.
Kijk eens welke het beste bij jou aansluiten. Houd rekening met wat je prettig vindt en ook met je mogelijkheden op technisch gebied (computer) en je leerstijl.

Het examen bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gedeelte bevat 25 vragen over gevaarherkenning. Hierbij gaat het erom wat je zou doen in een bepaalde verkeerssituatie: remmen, gas loslaten of niets.
Het tweede onderdeel bevat 40 vragen, waarvan 30 over verkeersregels en 10 over verkeersinzicht.
Dit zijn ja-nee vragen, meerkeuzevragen en vragen waar je zelf een getal moet invullen.
Om te slagen, moet je minimaal 13 van de 25 vragen over gevaarherkenning én minimaal 35 van de 40 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht goed beantwoorden.
Het examen duurt drie kwartier en je krijgt na afloop direct de uitslag.

Het theorie-examen kun je aanvragen via CBR.nl. Je hebt altijd een persoonlijke DigiD nodig. De theorie-locaties bevinden zich in Leeuwarden en Groningen. De kosten voor het theorie-examen bedragen € 41,-.
Wat neem je mee naar het theorie-examen?
Je dient een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Op de website van het CBR vind je de eisen die hiervoor gelden.
Het is niet nodig om een pasfoto mee te nemen. Het resultaat wordt namelijk elektronisch vastgelegd door het CBR. Je krijgt hierdoor ook geen theoriecertificaat meer mee. De oproepkaart (bevestiging) die je krijgt wanneer je het theorie-examen reserveert, kan je meenemen naar het CBR. Dit is geen verplichting, maar wel praktisch. Alle informatie staat op deze bevestiging. Denk hierbij aan de examendatum, de examentijd, het adres waar je examen moet doen en wat je mee moet nemen.

Het verdient de voorkeur om met de theorie te beginnen, voordat je met de praktijklessen begint, of direct nadat je met de praktijklessen gestart bent. Je kunt dan namelijk het geleerde direct in de praktijk ten uitvoer brengen.
Mocht het ondanks je inspanningen niet lukken om je theoriecertificaat te halen, dan zoeken we naar een individuele oplossing voor jou, naar maatwerk.